Waterdeep

Yleistä

Waterdeep, joka tunnetaan myös loiston kaupunkina, on koko pohjois-Faerûnin vaikutusvaltaisin kaupunki. Kaupunki sijaitsee Miekkarannikon pohjoisosassa ja sinne johtaa kauppareittejä jokaisesta ilmansuunnasta. Waterdeep on saanut nimensä poikkeuksellisen syvästä luonnonsatamasta, joka on suosittu kaupankäynnin risteämä koko Faerûnissa. Waterdeepissa asuu vakinaisesti yli 2 miljoonaa asukasta.

waterdeep_nights_by_deusuum.jpg

wards.png

Kaupunginosat

Waterdeep voidaan jakaa karkeasti seuraaviin kaupunginosiin:

Hallinto

Waterdeepia hallitsee 21 henkilön neuvosto, jonka jäsenet pysyttelevät suurilta osin tuntemattomina. Tätä neuvostoa kutsutaan Waterdeepin lordeiksi. Lordeista yksi on n.k. avoin hallitsija, joka esiintyy julkisesti omalla identiteetillään ja toimii neuvoston puhemiehenä. Tällä hetkellä Waterdeepin avoin lordi on Piergeiron Paladinson. Muut jäsenet salaavat identiteettinsä käyttämällä maagisin keinoin suojattuja maskeja ja ruumiinmuodot peittäviä kaapuja esiintyessään julkisuudessa. Lordien henkilöllisyyksien arvuuttelu on yksi suosituimmista puheenaiheista Waterdeepissa, erityisesti aateliston kesken.

Väestö

Waterdeep on Faerûnin mittakaavassa moderni ja uudistuskykyinen kaupunki. Tämä näkyy muun muassa väestön monimuotoisuudessa ja asukkaiden suvaitsevuudessa eri rotuja kohtaan. Waterdeepin rodullinen väestörakenne on seuraava:

Ihmiset 64 %
Kääpiöt 10 %
Haltiat 10 %
Puolihaltiat 5 %
Puolituiset 5 %
Gnomet 3 %
Puoliörkit 2 %
Muut 1 %

Uskonnot

Erilaisten uskontojen kirjo Waterdeepissa on huimaava. Käytännössä mille tahansa yleisesti palvotulle jumalalle löytyy seuraaja, temppeli tai pyhättö Waterdeepissa. Yleisimmät Waterdeepissa julkisesti palvotut jumalat ovat:

Näiden lisäksi Waterdeepissa on salaisia temppeleitä ja pyhättöjä pahoille jumalille ja kulteille. Nämä ovat useimmiten tavalliselta kansalta ja kaupunginvartiostolta piilossa. Waterdeepissa yleisesti palvottuja pahoja jumalia ovat muiden muassa:

Puolustus ja laki

Suvaitsevuudestaan huolimatta Waterdeepissa vallitsee voimakas järjestys, jota ylläpitää useasta jaoksesta koostuva kaupunginvartiosto. Raskaan järjestyksenvalvonnan tehtävänä on varmistaa, että Waterdeep on avoin kaikille, jotka osaavat käyttäytyä mallikelpoisesti. Waterdeepia ympäröivät paksut ja korkeat muurit sisämaan puolelta. Meren puolelta Waterdeepia suojaa Waterdeepinvuori, jonka laella sijaitsee Waterdeepin linna.

Vakavista rikoksista epäillyt viedään lordien tuomittavaksi. Vähemmän vakavien rikosten tuomiot arvioi neuvosto nimeltään Mustakaavut, johon kuuluu 26 lordien valitsemaa tuomaria. Syytetty puolustaa itse itseään, mutta voi kutsua todistajia oikeudenkäyntiin.

Järjestöt ja salaseurat

Huhu kuuluu, että vaikka lordit hallitsevat Waterdeepia virallisesti, ovat todellisessa vallan kahvassa kiinni erinäiset järjestöt ja salaseurat. Waterdeepin vaikutusvaltaisimmat (jotakuinkin tunnetut) järjestöt ovat:


  • Lordien liitto: Kauppakaupunkien solmima, lordi Piergeironin johtama järjestö

  • Zhentarim: Voimaa ja vaikutusvaltaa tavoitteleva palkkasoturijärjestö

  • Harpistit: Vanha, tasa-arvoa tavoitteleva puolisalainen seura

  • Punanauhat: Oman käden lakia harjoittava, oikeudenmukaisuuteen pyrkivä salaseura

Lisäksi Waterdeepissa toimii lukuisia salaseuroja, kuten erilaiset varaskillat, joista tavalliset asukkaat tietävät hyvin vähän.

Waterdeep

Waterdeep, loiston kaupunki anttipaladin